Pinksterconcert door Haydn Orkest Brabant

Datum: maandag 29 mei (2de Pinksterdag) 2023

Soliste: Valérie Langendonck, 14 jaar, in Vioolconcert no. 3  in G  KV 216 van W.A.Mozart

Programma

 • Christoph Willibald von Gluck (1714-1787) – Sinfonia/Andante grazioso/Andante/Allegro giusto (uit ballet ‘Don Juan’ Wq.52)  
 • Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) –  Vioolconcert no. 3  in G  KV 216 (soliste: Valérie Langendonck) Allegro – Adagio – Rondeau: Allegro 
 • Joseph Haydn (1732-1809) –  symfonie no. 22 in Es Hob.I:22 Adagio – Presto – Menuetto.Trio – Finale:Presto

Over de soliste

Valérie Langendonck (14 jaar) begon haar vioollessen in 2013 bij Leontien Akkerman in Drunen. Sinds 2019 heeft Valérie les van Chris Duindam en in 2020 werd zij aangenomen bij de Academie Muzikaal Talent. Vanaf dezelfde periode speelt Valérie met veel plezier in Cugnon Junior onder leiding van Anna Steenhuis en Hannah Donohoe en vanaf 2021 ook in het Cugnon Junior Consort onder leiding van Chris Duindam. Meerdere keren heeft Valérie deelgenomen aan het Francigena International Arts Festival in Toscane.

Valérie Langendonck

Valérie houdt niet alleen van het optreden als soliste maar zij maakt ook graag kamermuziek. In december 2022 heeft zij deelgenomen aan het Cugnon International Chamber Music Festival in Heeswijk.

Valérie stond in Nederland al op diverse podia, waaronder het Muziekgebouw in Eindhoven en het Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam. Zij won prijzen op het Britten Vioolconcours, het Prinses Christina Concours en het Archipel Muziekconcours.

Haar muzikale vorming heeft Valérie niet alleen via haar vioolopleiding gekregen maar ook via de Schola Cantorum, het koor van de Sint-Janskathedraal te ’s-Hertogenbosch. Met dit koor heeft Valérie o.a. gezongen in verschillende uitvoeringen van Bachs Matthäuspassion.

Valérie zit in de derde klas van het Stedelijk Gymnasium in ’s-Hertogenbosch.

Over het Haydn Orkest Brabant

Jos de Hoon

Dirigent Jos de Hoon is aan de Universiteit Utrecht afgestudeerd als musicoloog, en is sinds 25 jaar muziekdocent aan middelbare scholen. Hij speelt als altviolist in diverse amateurorkesten en – ensembles, zoals kamerorkest Alveare Veghel o.l.v. Lucas Vis. Hij was lid van de Muziekcommissie van Kasteel Heeswijk en het Museum Religieuze Kunst Uden en hij werkte als vrijwilliger bij de Philharmonie Zuid-Nederland.

Het Haydn Orkest Brabant (HOB) is in 2014 opgericht door Axel Wenstedt en Jos de Hoon als projectorkest op Kasteel Heeswijk en wordt geleid door dirigent/musicoloog Jos de Hoon. Het orkest wordt per project samengesteld uit musici (amateurs en professionals) uit Zuidoost-Brabant. Zij zijn verbonden aan diverse regionale orkesten, ensembles en muziekscholen. Het Haydn Orkest Brabant biedt ook ruimte aan jonge musici om mee te spelen in het orkest of op te treden als solist met het orkest.

Het orkest speelde sinds 2014 bijna 30 keer in Brabantse kastelen, musea, kerken en zalen. Het zal niet verbazen dat de muziek van Haydn (en zijn tijdgenoten) een centrale plaats inneemt in het repertoire. Geldrop is sinds 2020 de thuisbasis van het orkest.  Musici in het orkest zijn:

 • Viool 1: Josine van Heek, Robert Weken, Henk Godschalk, Herman Zijlstra.
 • Viool 2: Jacqueline Wezenberg, Bekkie Doornweerd.
 • Altviool: Herman Frijlink, Peer Froehling.
 • Cello: Hubert Keuning, Bea Schoenmakers.
 • Contrabas: Toon Kessels.
 • Fluit: Juliette Böhmer, Ria Maas.
 • (Alt)hobo: Jos Scheepers, Maurice Jacobs.
 • Fagot: Eric Pijper.
 • Hoorn: Kees van Vliet, Raven Christ.
%d bloggers liken dit: