Passieconcert door het Vocaal Ensemble NaedenNoen

Datum: zondag 2 april 2023 (Palmzondag)

Tijd: 14:30 uur

Locatie: H. Luciakerk, Pastoor de Winterstraat 19, Mierlo

Op deze zondag zal het Vocaal Ensemble NaedenNoeen een Passieconcert ten gehore brengen.

Voor concerten in de kerk wordt geen entree gevraagd. Uw bijdrage aan een collecte na afloop van het concert wordt zeer gewaardeerd.

Programma

Schuld, boetedoening en vergeving staan door de eeuwen heen centraal in de verhalen voor de passietijd. In dit programma zoomen we in op een aantal aspecten van het lijdensverhaal, zoals verklankt in de polyfonie van grote (maar soms ook minder bekende) Renaissancecomponisten. Vanaf de boetepsalmen, de wanhoop en de roep om hulp van het Israëlitische volk uit het oude testament naar de aankondiging van de ophanden zijnde verlossing.

Daarna het lijdensverhaal zoals beschreven in enkele antifonen voor de goede week, afgesloten met een Stabat Mater, het verdriet van de treurende moeder staande bij het kruis.

In het laatste deel van het programma maken we een verbinding vanuit de polyfonie van de renaissance naar de huidige tijd, met muziek van enkele hedendaagse componisten die zich duidelijk lieten inspireren door de oude meesters, met als uitgangspunt de lofzang op Maria, het Salve Regina van Josquin DesPrez.

Onze-Lieve-Vrouw van Smarten op het Stauffenberg altaarstuk,
Elzas ca. 1455

Over het Ensemble

NaedenNoen is een jong ensemble, opgericht in januari 2017. Directe aanleiding was een project voor leerlingen van het Udens College in het Krona Museum aldaar, waarbij een aantal demonstraties verzorgd werd met vocale muziek uit de Middeleeuwen en de Renaissance.
Het ensemble, aanvankelijk opgericht als kwartet, bestond uit vier ervaren, geschoolde zangers die al geruime tijd actief waren bij verschillende kamerkoren in de regio. Niet geheel toevallig waren ze ook werkzaam binnen hetzelfde bedrijf. Daarom werden de repetities vaak aan het einde van de werkdag gehouden: in de middag, hertaald in oud-Nederlands: ‘NaedenNoen’!

In 2017 en 2020 gaven zij enkele succesvolle concerten in Noord-Franse kerken en in de Belgische Abdij van Orval. Kwaliteit en plezier in het samen musiceren staan bovenaan bij NaedenNoen. De wens om een uitgebreider repertoire te kunnen brengen heeft ertoe geleid dat NaedenNoen in 2020 is gegroeid naar een dubbelkwartet. Centraal staat de rijke polyfonie uit de Renaissance; met soms een knipoog naar andere stijlperiodes.

Palmzondag, 2 april: H.Luciakerk, Mierlo

Het ensemble bestaat uit:
Sopraan: Ien Bouwmans, Anne Heuvelmans
Alt: Marie-Astrid Vermaas, Thea de Ruijter
Tenor: Sjoerd de Jong, Kees van der Woude
Bas: Herman Heuvelmans, Hans Hoogers

%d bloggers liken dit: