Paasconcert 2023

Datum: maandag (2de Paasdag) 10 april

Locatie: Akert/Kastanjehof 20, Geldrop

Tijd: 14:30 uur

Maar liefst zes musici traden deze 2de Paasdag op, muzikaal verdeeld over een klarinetkwintet voor de pauze en een klassiek en Oekraïens repertoire na de pauze. Oleg Lysenko memoreerde het benefietconcert in de Weeffabriek (november 2022) en de donatie van het Geldropse publiek (+ € 3.500,-) voor de aanschaf van een ziekenauto t.b.v. de regio Poltava (Oekraïne). Ook op deze Paasmaandag stond de collectebus weer klaar. De opbrengst was nu bescheiden (€ 145,-).

Programma

Voor de pauze: Linda Jans (klarinet) met het Consonanten Kwartet (Margot Leger en Willem Bijleveld, viool / Suus Bijleveld, altviool / Mirjam Daalmans, cello) . Zij spelen het Klarinetkwintet in A (K.V. 581) van Wolfgang Amadeus Mozart.

  • Allegro
  • Larghetto
  • Minuetto
  • Tema con variazione

Na de pauze: Oleg Lysenko (accordeon). Hij speelt Oekraïense traditionele muziek en een klassiek repertoire.

Over de musici

De leden van het Consonanten Kwartet hebben elkaar ontmoet in het SON, het Symfonie Orkest Nijmegen. Het was duidelijk dat in hun naam het SON moest doorklinken. Kwartetspelen gaat over samenspelen, samen klinken, over ‘con sonare’. De naam Consonanten Kwartet was dus snel geboren. Hun belangrijkste doel is: samen zo veel mogelijk mooie strijkkwartetten spelen en er volop van genieten.

Linda Jans, kreeg haar eerste klarinetlessen op 9 jarige leeftijd op de muziekschool van Eindhoven bij Wilfred Werkman. Zij nam deel aan diverse concoursen voor jong muziektalent en won een aanmoedigingsprijs op het Prinses Christina Concours in 2001. Vanaf haar 16de volgde ze de vooropleiding aan het conservatorium van Tilburg en heeft in 2006 haar Bachelor of Music behaald aan het Fontys Conservatorium in Tilburg bij Geert Baeckelandt.

Naast het spelen in het Euregio Jeugdsymfonieorkest en het Nationaal Jeugd Harmonie Orkest, is kamermuziek spelen altijd Linda’s passie geweest en vormde zij tijdens haar studie al diverse ensembles met viool/altiviool/zang en piano waar zij nog regelmatig mee optreedt. Ook speelde zij enkele jaren in een plaatselijk harmonieorkest, blaaskwintet en clarinet choir.

Na het conservatorium is Linda haar eigen klarinetlespraktijk gestart en is zij Algemene Cultuurwetenschappen gaan studeren in Rotterdam waar zij in 2010 afstudeerde. Vanuit deze studie is zij 10 jaar werkzaam geweest als educatief medewerker bij Philharmonie Zuid Nederland. Vanaf september 2022 is zij gestart met klarinetlessen aan het Fontys Conservatorium met als doel haar Master of Music te behalen.

Momenteel speelt zij mee in een project met het Symfonie Orkest Nijmegen waar ze enkele musici van het Consonanten kwartet heeft ontmoet. Samen met haar geven ze een heel mooie invulling aan dit paasconcert.

Oleg Lysenko (1974, Oekraïne) volgde een opleiding aan het Poltava Music College en won er een beurs voor de gerenommeerde Tchaikovsky National Music Academy in Kiev. Na zijn afstuderen (1999) bracht hij zijn eerste cd ‘Awakening’ uit en vervolgde zijn studie in Nederland, aan de Messiaen Academie. Vervolgens specialiseerde hij zich in Argentijnse tango op bayan en bandoneon aan het Conservatorium van Rotterdam.

Samen met zijn medestudenten won hij de derde prijs in de categorie ‘Ensemble’ op het Internationaal Accordeonconcours in Castelfidardo, Italië. Twee jaar later deed hij mee aan het Nationaal Accordeonconcours en won hij de eerste prijs met zijn vertolking van Victor Vlasovs ‘Five views on the land of the Gulag archipelago’, tevens het titelstuk van zijn in 2012 uitgebrachte cd.

Oleg speelde (samen met het Rotterdams Philharmonisch Orkest) met de Russische bariton Dmitry Hvorostovsky. Ook speelde hij mee met Camerata RCO en met Sinfonia Rotterdam. In 2019 bracht hij Alexander Nagaevs ‘Apocalypse of the 20th Century’ voor bayan en orkest in première. Hij speelde in het radioprogramma Spiegelzaal, uitgezonden vanuit de ‘spiegelzaal’ van de Nationale Concertzaal in Amsterdam (AVRO op radio 4) en in het VPRO televisieprogramma Vrije Geluiden.

Oleg werkt graag samen met andere kunstenaars in cross-over projecten waarin beeldende kunst, literatuur en muziek elkaar ontmoeten. Hij werkte aan dergelijke projecten samen met schrijver en beeldend kunstenaar Armando, beeldhouwer en schilder Koenraad Tinel en met schrijvers, journalisten en filmmakers, waaronder Stefan Hertmans, Cherry Duyns en Peter d’Hamecourt.

%d bloggers liken dit: