Open Monumentendag 2022

Op zondag 11 september zijn de belangrijkste monumenten van Geldrop en Mierlo te bezichtigen. In en rondom verschillende monumenten zijn gezellige en onderhoudende evenementen gepland.

Alle monumenten en activiteiten zijn gratis toegankelijk.

Activiteiten, zondag 11 september

Programma Mierlo

Oude Raadhuis

Oude Raadhuis, Dorpsstraat 134, Mierlo. Het Oude Raadhuis is de thuisbasis van Heemkundekring Myerle. Tussen 12:00 – 17:00 uur kunnen bezoekers er een unieke fietsroute ophalen. De fietsroute voert langs de monumenten van Mierlo en Geldrop. Voor bezoekers van het Oude Raadhuis ligt er ook een zakje plaatjes klaar die in de Canon van Mierlo kunnen worden geplakt.

Verder kunt u kennis maken met Wim van de Donk, die het kasteel van Mierlo in miniatuur nabouwt. Op deze dag is hij aan het werk en hij vertelt graag over zijn project.

’t Patronaat

’t Patronaat, Heer van Scherpenzeelweg 14, Mierlo. Vanaf 12:00 tot ca. 17:00 uur presenteren de gebruikers van ’t Patronaat hun ‘UITMARKT’ programma’s voor het seizoen 2022-2023. Het Haydn Orkest Brabant (met de 15-jarige soliste Fien van der Aa, piano) bijt het spits af met zijn Monumentendagconcert (12:00 uur).

Heilige Luciakerk

Heilige Luciakerk, Pastoor de Winterstraat 19, Mierlo. Vanaf 13:00 uur elke heel uur muziek op en rond het orgel. De optredens worden verzorgd door Axel Wenstedt (orgel en klavecimbel) en David Weertman (traverso).

Standerd molen Mierlo

Standerd molen, Dorpsstraat 147, Mierlo. De geheel gerestaureerde molen is op Monumentendag volledig in bedrijf. Tussen 11:00 en 15:00 uur laten de molenaars graag zien hoe de molen werkt. Toegang via het pad langs de bibliotheek.

Programma Geldrop

Korenmolen ’t Nupke

Korenbeltmolen ’t Nupke., Molenakker 3, Geldrop. In tegenstelling tot de andere monumenten, is deze molen alleen op zaterdag 10 september open voor publiek (10:00 – 16:00 uur). De molenaars leggen graag uit hoe de molen werkt.

Weverijmuseum

Weverijmuseum, Molenstraat 21, Geldrop. Gastheren en -vrouwen heten de bezoekers tussen 13:00 en 17:00 uur hartelijk welkom. Ze nemen belangstellenden graag mee op een rondleiding door het museum. Vanaf 13:30 uur presenteert André Josiassen elk uur middels met oude en nieuwe foto’s, de ruim 60 monumenten die Geldrop rijk is. Ook verwijst hij naar de rondleidingen langs die monumenten die verzorgd worden door Rondje Geldrop en naar lezingen die hij nog gaat geven.

Sagebien waterrad

Sagebien waterrad, Molenstraat 21, Geldrop. Het waterrad is te bezichtigen tussen 13:00 en 17:00 uur. Een Sagebienrad is een langzaam draaiend onderslagrad, dat door een groot aantal licht gebogen schoepen een hoog rendement haalt. De watermolen van Geldrop werd reeds in de middeleeuwen vermeld. Hij deed dienst als korenmolen, oliemolen en volmolen. De huidige molen is een replica van het Sagebien model, gebouwd voor de Wollenstoffenfabriek A.vd.Heuvel.

Kasteel Geldrop

Kasteel Geldrop, Mierloseweg 1 (navigatiesysteem: Helze 8), Geldrop.

Het kasteel is (op zondag) geopend van 14:00 – 17:00 uur. Het kasteel en het landgoed zijn dan vrij te bezichtigen. In het kasteel kunt u de tentoonstelling ‘lost and refound’ zien. De tentoonstelling van Shelly Lapré en Aura Op den Camp belicht de Nederlands-Indische koloniale geschiedenis. De expositie laat zien hoe deze geschiedenis elk van hen heeft gevormd.

Kasteeltuin

Kasteeltuin, Helze 8, Geldrop. De voormalige moestuin en boomgaard werd rond 1870 aangelegd. In 2002 is deze moestuin getransformeerd naar de huidige Bloemenhof. De tuin is te bezichtigen tussen 11:00 en 17:00 uur. Op het terras van de Kasteelhoeve is het goed toeven.

De Wiele. Huis voor creatieve expressie

De Wiele. Huis voor creatieve expressie. Molenstraat 19, Geldrop. Alleen de begane grond van dit fabrieksgebouw is op Monumentendag geopend tussen 13:00 en 17:00 uur. De actuele tentoonstelling omvat een selectie uit het werk van cursisten. Mis de juweeltjes niet!

In de gang die het Weverijmuseum, het Sagebienwaterrad en de Wiele verbindt, vindt u infostands van de Vrienden van het Weverijmuseum, de Molenstichting en de Heemkundekring ‘Heerlijkheid Heeze, Leende en Zesgehuchten’.

Heilige Brigidakerk Geldrop

Heilige Brigidakerk, orgel en carillon, Nieuwendijk 2, Geldrop. Tussen 13:00 en 17:00 uur zal organist en beiaardier Tommy van Doorn zowel het monumentale Vollebregt-Smitsorgel als het Carillon bespelen. Wie de smalle trap naar boven kan opgaan, kan dan het orgel en het carillon van dichtbij zien (en horen).

Weeffabriek (voorheen Centrum Hofdael)

Weeffabriek (voorheen Centrum Hofdael), Molenstraat 23, Geldrop. Weliswaar geen monument, maar wel de plek waar het Haydn Orkest Brabant (met 15-jarige soliste Fien van der Aa) om 14:30 uur ter gelegenheid van Monumentendag zijn 2de concertuitvoering ten gehore brengt.

%d bloggers liken dit: