Muzikaal programma H.Luciakerk op Monumentendag

Verschueren-orgel (1958)

Op zondag 11 september kunnen belangstellenden genieten van afwisselend orgelmuziek en kamermuziek (klavecimbel en traverso). Elk hele uur staat een programma met de volgende muziekstukken.

C.Ph.E. Bach fluitsonate a-moll Wq 128
G.F. Händel
J.S. Bach – Fluitsonates BWV 1020 1031 1034

Orgelintermezzi:
Joh.Ernst Bach – Fantasie in F
L.N. Clérambault– Plein Jeu – Basse et dessus de Trompette
Louis Couperin – Chaconne in G
A.Bruckner – 4 kurze Orgelpreludien in Es
A. van den Kerckhoven – Fantasia in C W.129
J.L. Krebs – Fuge in Bes über B.A.C.H
Erik Satie – ‘’Sonneries de la Rose + Croix’’
H. Scheidemann – Praeambulum V in d
R.Schumann – Fuge op. 60 no. 3 in g über B.A.C.H.

Musici

Axel Wenstedt (orgel en klavecimbel)

David Weertman (traverso)

David Weertman, traverso

David Weertman (Dommelen), traverso, komt uit een klassieke muziek familie: opa maakte gamba’s en cello’s, vader speelde hobo, en moeder speelde piano. Drie zussen en een broer zijn professionele klassieke musici. David speelde blokfluit, viool en later dwarsfluit. Na zijn studie Natuurkunde ging hij over op de traverso en kreeg les bij Annelies Havelaar.

Een nieuwe wereld ging voor hem open toen bleek dat barokmuziek veel beter past op de moeilijke traverso. Later bespeelde hij in de renaissancegroep Saffloer traverso, blokfluiten, schalmei, draailier en kromhoorn en zong ook. Nu is hij tenor in het Valkenswaards kamerkoor, en countertenor in een kleine renaissancegroep. Zijn hart ligt vooral bij middeleeuwen, renaissance, barok en oude volksmuziek, maar speciaal bij de polyfonie. Met Axel Wenstedt speelde hij in 2020 concerten in Noord-Franse kerken.

Axel Wenstedt (Gemonde) klavecimbel/orgel speelt (na pianoles bij organist-klavecinist Gerard Dekker) sinds 1971 als autodidact klavecimbel en orgel. Volgde cursussen kamermuziek, liedbegeleiding en barokmuziek. Speelde (tot 2011 tijdens zijn werkzame leven) vele honderden concerten als continuospeler bij vele koren en orkesten, zoals kamerorkest Alveare Veghel, Barokorkest Megen, Giovani DenHaag, BachCollegiumRhenanum. Barokke kamermuziek met (semi)professionele musici, o.a. in de ensembles Octime, BrabantsBarokConsort, Scordatura Nijmegen.

Axel Wenstedt, orgel en klavecimbel

Ook speelde hij regelmatig orgelconcerten: in Nederland o.a. Zutphen, Deventer, Geldrop, St.Jan
DenBosch. En in Duitsland: jaarlijks een week de dagelijkse marktconcerten in de BachKirche Eisenach, Potsdam, Speyer, Maulbron. Ook in België: Abdij Orval, Brugge en in Frankrijk diverse barokorgels. Verder bespeelde hij orgels in Wenen en Sion (Zweden).

Hij programmeerde 9 jaar op Kasteel Heeswijk bij DenBosch wekelijks koffieconcerten, en in het Museum voor Religieuze Kunst Uden en ook orgelconcerten op andere locaties. Hij is nu medewerker in het GeelvinckMuseum Amsterdam (fortepiano’s http://www.geelvinck.nl ) en bestuurslid van “Cultuur aan de Dommel” Geldrop. Zijn favoriete klavecimbel: kopie van Taskin 1769 (Frank Hubbard/Goop Sterkman 1977, Onno Peper 2020).

%d bloggers liken dit: