Melocorde. Muziek uit alle windstreken

Melocorde | Marcel Grotens, Roland van Abel en Marcel Snijders
Concert i.s.m. Geelvinck Museum Amsterdam www.geelvinck.nl

Melocorde is grenzeloos. Met een palet aan instrumenten klinken juweeltjes uit de rijke muziekgeschiedenis van over de hele wereld. Van de renaissance tot nu, van Turkije tot Zweden, van kemence tot sackpipa. Melocorde voert je mee op een reis met vele afslagen. Open je oren en laat je verrassen door pure muziek, de taal die we allemaal spreken.

DE MUZIEK

Drie strijkinstrumenten uit verschillende landen en uit verschillende tijden vormen de basis, de kemence, de nyckelharpa en de violone. Met een melodie als vertrekpunt, gezongen, gestreken, reizen we van oost naar west, van toen naar nu. Met als enige gids onze eigen smaak, meanderen we langs onder meer Turkije, Zweden, Marokko, Galicië, Hongarije en Italië. Scherend langs gebaande paden brengen we muziek tot leven met een waaier aan instrumenten. Op zoek naar sfeervolle eenvoud.

Het programma van Melocorde is een tijdreis van zestiende-eeuwse Engelse polyfonie tot minimal music van Philip Glass. Gelardeerd met landschapsfoto’s van Cocky Anderson, passend bij de muziek uit de verschillende landen.

Musici

Roland van Abel heeft een stevige klassieke basis op viool maar in Melocorde speelt hij vooral kemençhe, de melancholieke Turkse schootviool. Daarnaast bespeelt hij de quinton, een vijfsnarige tenorviool, en de discant viola da gamba. Met zijn bijzondere counter tenor stem (hoge mannenstem) zingt hij in een veelheid van talen.

De foto’s van de musici zijn gemaakt door Meiltje Barels

Roland van Abel
Marcel Snijders

Het muzikale pad van Marcel Snijders is langs vele stijlen gekronkeld. Opgeleid als klassiek contrabassist speelt hij in Melocorde vooral violone, de grootste viola da gamba. Daarnaast zorgt hij voor de inbreng van (Turkse) tokkelinstrumenten door te dubbelen op baglama (saz) en cümbüs.

Marcel Grotens speelt voornamelijk folk- en wereldmuziek. Zijn eerste liefde is de doedelzak maar bij Melocorde speelt hij vooral de nyckelharpa, een (alt)viool met toetsen. Hij dubbelt op doedelzak en dan vooral op de subtiele Zweedse säckpipa waarmee de strijkersklank wordt aangevuld met een blazer.

Marcel Grotens

%d bloggers liken dit: