De lezing is als gevolg van de Coronamaatregelen uitgesteld naar een nog te bepalen datum in 2022.
Door André Josiassen
Toegang: gratis.
Tijdens de lezing wordt virtueel rondgewandeld door het centrum van Geldrop, te beginnen bij de uitgang van het kasteel aan de Mierloseweg.
Reis door de tijd
Aldaar wordt ingegaan op de aanleg van de Mierloseweg, waarvoor het protestantse kerkje moest wijken, en wordt de opkomst en neergang van de weverijindustrie nader toegelicht en over al hetgeen die industrie ons, aan erfgoed (monumenten), heeft nagelaten. Zoals op de Heuvel, het gebouw waarin nu restaurant Peijnenburg is gevestigd, was vroeger rechts het gemeentehuis, in het midden de tramremise en links een voormalige woning van de familie Van Geldrop 1964 den Heuvel. Ook van andere panden in het centrum zal de geschiedenis nader worden toegelicht zoals van het z.g. ‘Hooghuis’, het Vossenhol, ’t Bolsiushuis, het Vincentiushuis, het St. Annaziekenhuis, de Brigidakerk, de spoorlijn en het afgebroken station en de Stationsstraat, etc.

Veel oude foto’s
Gedurende de presentatie zullen vele oude foto’s van het eeuwenoude centrum worden getoond zoals van de Mierloseweg, Hofstraat, de Heuvel, Kerkstraat, De Heuvel rond 1905, de Wielstraat, Molenstraat, Langstraat, Bogardeind, Korte Kerkstraat, Nieuwendijk en de Helze, evenals foto’s van verdwenen fabriekscomplexen als van spinnerij A. van de Heijden en Zoon, de Tweka, Eijcken-Schellens, Van den Heuvel, bierbrouwerij Cambrinus, Vissers-Eijcken, het voormalige complex van het St. Annaziekenhuis met huishoudschool en lagere school en het oude stationsgebouw, met daar tegenover het fraaie stationskoffiehuis en natuurlijk de Stationsstraat met een tweetal scholen, een klooster en diverse fraaie fabrikantenwoningen.
