Lenteconcert door Frans van Tuijl en Henk van Twillert

Frans van Thuijl en Henk van Twillert

Programma 27 maart 2022

 • D. Scarlatti  (1685-1757) – sonate K.87 (piano solo)
 • Gabriel Faure (1845-1924)- “Après un Rêve” 
 • Fr. Chopin (1810-1847) – Prelude op.28 no.15 (piano solo)
 • Felix Antonini (1901-1983) – Divertissement Tzigane 
 • Wilhelm Kempff (1895-1991) – arr. van Siciliano uit fluitsonate BWV1031 van J.S. Bach
 • J.S. Bach (1685-1750) – Air uit 3e orkestsuite BWV 1068 (“G string”)
 • Tjako van Schie (1962) – Fado Azul
 • Rafael Hernandez (1892-1965) – Perfume de Garderias
 • J.S. Bach (1685-1750) – Aria “Erbarme Dich”uit MattheusPassie BWV 244
 • Wim Statius Muller (1930-2019) – Nostalgia Waltz op. 2 no. 22  (piano solo)
 • Astor Piazzolla (1921-1992) – Oblivion en Balada para un Logo
 • Wim Statius Muller (1930-2019) – Despedida

Toelichting: Het programma is een reis door verschillende tijden en landen. Duitsland in de tijd van Bach, Frankrijk in de tijd van Fauré, Chopin en Antonini. En dan steken we over naar Amerika o.a. de Cariben in de tijd van Statius Muller en Fernandez. Uiteindelijk komen we bij Piazzolla uit Argentinië. We zijn blij deze saxofonist die op podia over de hele wereld heeft gespeeld weer bij ons te mogen verwelkomen.

Frans van Tuijl, piano

www.fransvantuijl.com

Frans van Thuijl, piano www.fransvantuijl.com

Gedurende 13 jaar was Frans van Tuijl een succesvol apotheker, zeer betrokken bij klanten en medewerkers. De piano heeft hij nooit kunnen loslaten. Hij speelde gedurende zijn studie met verschillende mensen o.a. pianotrio’s en voelde dat muziek maken het meest aan zijn hart bleef liggen. In 1999 koos Frans van Tuijl voor zijn roeping als pianist. Hij studeerde 5 jaar bij Jan Wijn en aan de Schumann Academie. Jan Wijn vertelde, dat hij Frans graag al als 12-jarige pianist onder zijn handen had gehad vanwege zijn talent en gedrevenheid.  Frans heeft jaren geleden op uitnodiging van Ulrich Eisenlohr, als begeleider deelgenomen aan Masterclasses aan de Landesakademie für die musizierende Jugend in Baden-Würtemberg o.l.v. Ulrich Eisenlohr en Prof. Ruth Ziesak. Ook volgde hij classes bij Rudolf Jansen.

Henk van Twillert, saxofoon www.henkvantwillert.com

Saxofonist Henk van Twillert (1959) studeerde aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam bij Ed Bogaard waar hij zijn studie voor het solistendiploma met onderscheiding afsloot.

Hij richtte in 1979 het befaamde ‘The Amsterdam Saxophone Quartet’ op wat succesvolle tours deed met o.a. Jaap van Zweden en Daniël Wayenberg. Opmerkelijke gebeurtenissen waren het slotconcert van de EXPO ’98 in Lissabon en de opening van het AJAX stadion Arena in Amsterdam.

Sinds 1993 nam Henk van Twillert verschillende CD’s op als solist met het Amsterdam Soloist Quintet: ‘Tango, a homage to Astor Piazzolla’ en ‘Homage to Heitor Villa-Lobos’. Vanaf 2001 begon Henk van Twillert met het spelen en opnemen van de beroemde ‘Cello Suites’ van Johann Sebastian Bach. In 2002 maakte Van Twillert een CD met Portugese fadomuziek: ‘Saudades’, in combinatie met de God Father van de Portugese Fado Carlos do Carmo, met wie hij onlangs op het mooie podium stond van het Amsterdamse Carré.

In 2006 en 2007 werd Henk uitgenodigd op het prestigieuze ‘New Port Music Festival’ in Amerika samen met sopraan Inessa Galante. Tussen 2009 en 2011 verbleef Henk van Twillert in New York om aan zijn proefschrift te werken ‘Bach’s Cello Suites Transcription and Interpretation for Baritone Saxophone’. Tegelijk begon hij als songwriter en bandleader als Mr. Henk & Band te werken aan zijn album ‘New York, gelanceerd in 2015.

Henk van Twillert promoveerde in Juli 2013 met de Cello Suites van Johann Sebastian Bach voor zijn Doctorale Graad, in 2015 werd zijn boek J.S. Bach Six Suites for Vioncello Solo, Transcription and Interpretation for Baritone Saxophone uitgegeven bij Nota de Rodapé Ediçōes,Parijs.​

Henk van Twillert is docent saxofoon aan de Superior School of Music and Performing Arts in Porto, Portugal, waar hij de internationaal saxofoongroep Vento do Norte formeerde. Daarmee maakte hij vele tournees door Europa, de Carribean, Zuid- en Noord-Amerika.

Na 25 jaar als vaste docent saxofoon aan het Amsterdamse Conservatorium te hebben gewerkt, is hij daar nu als gastdocent werkzaam. Van Twillert combineert altijd de liefde voor muziek met het lesgeven in workshops, master classes en wereldwijde concerten met in zijn tas zijn speciale muziekprogramma voor kinderen ‘Stars of the Future’.

%d bloggers liken dit: