‘Laura & Ludwig’. Strijkkwartetten

Datum: zondag 26 februari 2023, 14:30 uur

Locatie: ’t Patronaat, Heer van Scherpenzeelweg 14-16, Mierlo

Het Pythagoras Kwartet brengt strijkkwartetten uit de 18e, 19e en 20e eeuw ten gehore, zowel bekende meesterwerken als onder het stof geraakte pareltjes. Op deze zondag speelde het ensemble ‘Laura & Ludwig’, werken van Laura Valborg Aulin en Ludwig van Beethoven.

Programma

L. van Beethoven (1770-1827), kwartet in F, opus 59/1.

Dit werk uit 1808 is het eerste van drie kwartetten in opdracht van prins Andrey Razumovsky, destijds de Russische ambassadeur in Wenen. Het is het eerste van Beethovens kwartetten uit de middenperiode.

PAUZE ———————-

Laura Valborg Aulin (1860-1928), kwartet in F.

Laura Valborg Aulin was een Zweedse pianiste en componiste. Aulins Strijkkwartet in e klein, op. 17 en Strijkkwartet in f klein zijn de belangrijkste Zweedse muziekcomposities in dat genre uit de jaren 1880.

Over het Pythagoras Kwartet

Het Pythagoras Kwartet is in 1999 opgericht door vier musici die allen een exacte studie afgerond hebben, vandaar ook de keuze voor Pythagoras als naamgever van het kwartet. Zelf muziek maken is hun passie en musiceren biedt ook een mooie balans tussen de exacte en creatieve hersenhelften. Het ensemble is een strijkkwartet dat klassieke, romantische en moderne werken speelt uit de 18e, 19e en 20e eeuw. De huidige leden van Pythagoras zijn Frederik Bas en Hein Otto Folkerts (viool), Michael Ypma (altviool) en Werner Marinelli (cello).

De leden kennen elkaar van het Nederlands Studenten Orkest en het Philips Symfonie Orkest. Het kwartet repeteert frequent, bestudeert ieder werk zeer grondig en neemt regelmatig les om het kwartetspel op een hoger niveau te tillen. Bekende docenten zijn Theo Olof, Jacek Wasowicz, Evert Jan Schuur, Martin Lohman, Jascha Albracht, Gertjan Leuverink, Anne Wiersum, Cindy Albracht, Meintje de Roest, Laura de Lange en Lucas Vis (dirigent, componist en cellist). Aan het eind van iedere repetitieperiode brengt het Pythagoras Kwartet de werken graag ten gehore op een mooi podium, in Nederland maar ook in het buitenland.

Frederik Bas
begint op 4 jarige leeftijd met viool aan de streekmuziekschool te Dieren en krijgt al snel privéles in Doesburg bij Mien Stam. Vanaf zijn 9e is hij in een jeugdorkest in Arnhem gaan spelen en daarna in Nijmegen en omgeving in diverse symfonieorkesten en ad-hoc ensembles. Hij maakt ook graag barokmuziek met het Nijmeegs Sequenza ensemble. Sinds 2009 speelt hij in het Philips Symfonieorkest, waarvan de laatste jaren als plaatsvervangend concertmeester. Vanaf 2015 is hij als primarius actief bij het Pythagoras Kwartet.

Hein Otto Folkerts
gaat met 11 jaar viool spelen als de meester van de lagere school een keer zijn viool laat horen. Hij heeft viool leren spelen op de muziekschool in Bolsward. Een paar jaar later geeft het meespelen in het Fries Jeugd Orkest een grote stimulans om met viool verder te gaan, wat in de studententijd in Groningen een mooie manier blijkt te zijn om in contact te komen met gelijkgezinde studenten in studentenorkesten en kamermuziekensembles. Nu heeft hij een gezin en een drukke baan en moest van het Philips Orkest afscheid nemen om voldoende tijd voor het Pythagoras Kwartet te hebben: met z’n vieren samenspelen geeft meer flexibiliteit bij het plannen van repetities en concerten. Het is bijzonder uitdagend voor de individuele muzikant en geeft het veel voldoening als dat samenkomt in een harmonieuze kwartetklank.

Michael Ypma
ziet het daglicht in een muzikale familie. Vanaf zijn 8e tot ongeveer 18e krijgt hij les van Rob Engels in Nijmegen. Vanaf het begin speelt hij steeds in orkesten en ensembles. Tijdens zijn studie werktuigbouwkunde is hij zeer actief in het muzikale studentenleven, als concertmeester van het Studentenorkest Eindhoven en met twee deelnames aan het Nederlands Studenten Orkest (NSO), in 2007 en 2009. Naast lid van het Pythagoras Kwartet is hij vaste altist bij het Philips Symfonie Orkest (PSO).

Werner Marinelli
speelt vanaf zijn 10e cello, eerst op de muziekschool in Geldrop daarna met privélessen. Zijn eerste keer pianotrio spelen (met 15) opent de levenslange liefde voor kamermuziek. Als student wordt hij in het Belaìeff-kwartet gevraagd en ervaart de magie van het strijkkwartet. Bijna net zo mooi zijn zijn ervaringen in het Leidse studentenorkest Collegium Musicum, het Nederlands Studenten Orkest en het NeSKO, en na de studietijd in het Philips Orkest en Het Orkest, als aanvoerder van de cellogroep, en diverse projectorkesten. En vanaf 1999 is hij cellist in het Pythagoras Kwartet.

%d bloggers liken dit: