Diorama Geldrop 1921

Het Diorama Geldrop 1921 is klaar en tot in maart nog te zien in het Weverijmuseum van Geldrop (ingang: De Bleek, het pleintje met de grote schoorsteen). Er is 9 maanden lang hard aan gewerkt door zo’n 25-tal vrijwilligers. Het motief: in 1921 werd een deel van de gemeente Zesgehuchten bij Geldrop gevoegd. Op initiatief van Stichting Cultuur aan de Dommel is een diorama gebouwd dat een beeld geeft van een deel van onze gemeente in 1921.

Lezing op di. 15 maart | 14:00 u. | Weverijmuseum

Voor de Stichting Cultuur aan de Dommel zal André Josiassen, in het kader van ‘Diorama Geldrop 1921’, op 15 maart in het Weverijmuseum een lezing verzorgen over de samenvoeging van Zesgehuchten met Geldrop, nu 100 jaar geleden. De industriële revolutie in de 19e eeuw heeft er voor gezorgd dat beide dorpen zich op totaal verschillende wijze ontwikkelden, waardoor er voor Zesgehuchten geen andere weg meer was dan met Geldrop, overigens in goed overleg, samen verder te gaan. Tijdens de presentatie zullen vele oude foto’s van beide dorpen worden getoond. Het diorama is ook nog te bezichtigen.

Maar voor wie meer achtergrondinfo zoekt, hebben we twee artikelen toegevoegd die in het periodiek Heemkronyk *), editie december 2021 zijn gepubliceerd.

*) De Heemkronyk is het kwartaalblad van de Heemkundekring ‘De Heerlijkheid Heeze-Leende-Zesgehuchten’.

%d bloggers liken dit: