De Boxtelse Cantorij

De Boxtelse Cantorij o.l.v. Wil Barten is een koor dat zich heeft gespecialiseerd in polyfonie uit de 16de eeuw en Engelse Kerkmuziek. Het programma dat de Cantorij deze middag presenteert, komt in de kerk beter tot zijn recht dan in een concertzaal. Wil Barten zal voorafgaande aan de Advent Carol Service spreken over de Anglicaanse kerkmuziek in al zijn facetten.

Het concert begint om 16:00 uur. De kerk is open vanaf 15:30 uur.

Adres van de kerk: Pastoor de Winterstraat, Mierlo (ingang via zijdeur).

Voor dit concert wordt geen entree geheven. Reserveren is niet nodig. Een vrijwillige bijdrage als blijk van waardering, wordt zeer op prijs gesteld.

Over Wil Barten en de Boxtelse Cantorij

De eerste ervaring van Wil Barten met een Evensong was in de kathedraal van Canterbury in de zomer van 1976. Dat maakte zo’n indruk op hem, dat hij zich ging verdiepen in het fenomeen Anglicaanse Kerkmuziek, samen met de Boxtelse Cantorij, die hij in 1969 (nu 53 jaar geleden!) had opgericht.

Hij kwam in contact met een van de zangers en later de dirigent van het kathedrale koor. Hij volgde het koor jarenlang tijdens zijn vele reizen naar Canterbury. Dit resulteerde in 1985 in een uitnodiging voor de Boxtelse Cantorij om Evensongs in die kathedraal te verzorgen.

De Cantorij was daarmee het eerste Nederlandse koor dat als gastkoor de diensten in een Engelse “Cathedral” mocht opluisteren. Vanaf die tijd heeft het koor al 13 keer in deze schitterende kathedraal mogen zingen.

In 1989 werd hij aangenomen als “Deputy Lay Clerk” en ging als countertenor meezingen in het kathedrale koor van Canterbury, een hele eer! Hierdoor kan hij uit eigen ervaring putten wanneer hij spreekt over alles wat te maken heeft met de Anglicaanse kerkmuziek.

De Cantorij zal, waar nodig, tijdens de lezing verschillende voorbeelden laten horen. Op het eind van de lezing zal Wil Barten met de aanwezigen een Engelse “hymn” instuderen, waarmee later de Carol Service zal worden afgesloten.

%d bloggers liken dit: