Melocorde met Muziek uit alle tijden en alle Windstreken

Datum en tijd: woensdag 24 november 2021 | 20:00 uur

Locatie: Kasteel Geldrop

Entree: € 15,- U kunt reserveren t/m woensdag 24 november, 18:00 uur, daarna contant bij de entree van Kasteel Geldrop

DIT CONCERT IS GEANNULEERD NAV DE CORONASITUATIE

Melocorde. V.l.n.r. Marcel Snijders, Roland van Abel en Marcel Grotens

Melocorde (Nijmegen) speelt muziek uit alle streken en uit alle tijden. Drie strijkinstrumenten uit verschillende landen en uit verschillende tijden vormen de basis, de Turkse kemence, de Zweedse nyckelharpa en de barokke violone. Met een melodie als vertrekpunt, gezongen, gestreken, reizen we van oost naar west, van toen naar nu. En weer terug. Op zoek naar sfeervolle eenvoud, naar muziek die is blijven bestaan.

Het programma van Melocorde is een tijdreis van zestiende-eeuwse Engelse polyfonie tot minimal music van Philip Glass. Met als enige gids onze eigen smaak, meanderen we langs onder meer Turkije, Zweden, Marokko, Galicië, Hongarije en Italië. Scherend langs gebaande paden brengen we muziek tot leven met een waaier aan instrumenten. Roland van Abel heeft een stevige klassieke basis op viool maar in Melocorde speelt hij vooral kemence, de melancholieke Turkse schootviool. Daarnaast dubbelt hij op quinton, een vijfsnarige tenorviool, en op discant viola da gamba. Met zijn bijzondere counter tenor stem (hoge mannenstem) zingt hij in een veelheid van talen. Marcel Grotens komt uit de folk- en wereldmuziek. Zijn eerste liefde is de doedelzak maar bij Melocorde speelt hij vooral de Zweedse nyckelharpa, een (alt)viool met toetsen. Hij dubbelt op doedelzak en dan vooral op de subtiele Zweedse sackpipa waardoor de strijkersklank wordt aangevuld met een blazer. Het muzikale pad van Marcel Snijders is langs vele stijlen gekronkeld. Opgeleid als klassiek contrabassist speelt hij in Melocorde vooral violone, de grootste viola da gamba. Daarnaast zorgt hij voor de inbreng van (Turkse) tokkelinstrumenten door te dubbelen op baglama (saz) en cümbüs. Tijdens het concert worden natuurfoto’s geprojecteerd van Cocky Anderson die naadloos aansluiten bij de muziek.

Roland van Abel: kemençes, zang (counter tenor), discant viola da gamba, quinton
Marcel Grotens: nyckelharpa, säckpipa en Lage Landen-doedelzak, zang
Marcel Snijders: violone, zang, baglama (saz), percussie.
M.m.v. Cocky Anderson: landschapsfotos voor de muziek uit de verschillende landen


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: