Egmont van Ludwig van Beethoven: Lang leve de Vrijheid

Datum en tijd: woensdag 20 oktober, 20:00 uur

Locatie: Kasteel Geldrop, Mierloseweg 1, Geldrop

Entree: € 15,- U kunt reserveren t/m woensdag 20 oktober, 19:30 uur, daarna contant bij de entree van kasteel.

 • Piano quatre-mains: Tobias Borsboom & Yukiko Hasegawa.
 • Sopraan: Meneka Senn.
 • Voordracht: Simon Mulder.
 • Tekst: Tobias Borsboom, gebaseerd op de begeleidende declamatorische tekst van Franz Grillparzer, en het toneelstuk ‘Egmont’ van Johann Wolfgang von Goethe.

Het verhaal

Een tijdcapsule neemt u mee voor een reis naar het Nederland van het verleden, aan het begin van de tachtigjarige oorlog. We volgen graaf Lamoraal van Egmont. Hij protesteert tegen de brute maatregelen en onderdrukking door de Hertog van Alva. Als Egmont wordt uitgenodigd hierover in gesprek te gaan, is de vrees dat dit een vals voorwsendsel is om Egmont te arresteren. Desondanks weigert hij weg te lopen en zijn vrijheidsideaal op te geven. De angst wordt bewaarheid: Hij wordt gevangengezet en – de wanhopige inspanningen van zijn minnares Klaartje ten spijt – ter dood veroordeeld.

Van Beethoven was een fervent aanhanger van de idealen van de Franse Revolutie. Hij barste daarom in woede uit toen Napoleon zichzelf tot Keizer bekroonde. Hij bleek niet de vrijheidsstrijder te zijn die Beethoven voor ogen had, maar een veroveraar en een alleenheerser. Hij kraste Napoleons naam uit de partituur van de Eroica Symfonie, die aan hem was opgedragen. Zo hard, dat er alleen nog maar een gat in het papier te zien was.Die vrijheidsstrijder zag Beethoven wel in Egmont. De Nederlandse graaf en zijn heroïsche zelfopoffering – vooral in de vorm die Goethe van deze geschiedenis heeft gemaakt – was voor Beethoven een uitermate geschikt onderwerp om uiting te geven aan zijn eigen vrijheidsidealen en bezorgdheid rondom de politieke situatie van zijn tijd. Hij gaf daarom met veel graagte gehoor aan de oproep van Goethe om muziek ter begeleiding van zijn toneelstuk Egmont te schrijven. De schrijver Franz Grillparzer bracht nadien een tekst uit die – los van het toneelstuk van Goethe – bij de muziek van Beethoven kon worden voorgedragen.

Programma

Ludwig van Beethoven, Egmont. Muziek voor en bij Egmont van Johann Wolfgang von Goethe

(bewerking voor piano quatre-mains, sopraan en verteller)

 1. Overture: Sostenuto, ma non troppo – Allegro
 2. Lied: “Die Trommel gerühret”
 3. Entracte: Andante
 4. Entracte: Larghetto
 5. Lied: “Freudvoll und leidvoll”
 6. Entracte: Allegro – MarciaEntracte:
 7. Poco sostenuto e risoluto
 8. Klärchens Tod
 9. Melodram: “Süßer Schlaf”
 10. Siegessymphonie: Allegro con brio  

Dit concert wordt mogelijk gemaakt met steun van het Nederlands Fonds Podium Kunsten, die de Balkonscènesubsidie in het leven heeft geroepen om de door de coronacrisis getroffen artiesten te ondersteunen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: